Termékek Menü

Petrezselyem

Petrezselyem

(Petroselinum crispum) [MILL.] NYM EX A. W. HILL.)

A konyhának és így a magyar konyhának is hagyományos, közkedvelt fűszernövénye. Ételízesítő, önálló étel nem vagy csak ritkán készül belőle. A gyökere és levele is felhasználható. A piacon egész évben folyamatosan keresett cikk a csomózott petrezselyem gyökérrel, lombbal, valamint külön a gyökér és külön a lomb (petrezselyemzöld).

A petrezselyem (Petroselinum crispum) az ernyősvirágúak családjába tartozik (Apiaceae, korábban Umbelliferae). Két változata ismert, amelyek egymástól lombjuk és gyökerük alapján igen könnyen megkülönböztethetők. Ezek:

P. c. convar. tuberosum – gyökérpetrezselyem,

P. c. convar. foliosum – metélőpetrezselyem.

Az elsőnek a gyökerét és a levelét, az utóbbinak csak a levelét használják fel. Kétéves növények.

Hőmérsékleti optimuma 16±7 °C. A csírázási minimum 2–3 °C, az optimum pedig 23 °C. A csírázás időtartama 20–30 nap. Hidegtűrő, a kifejlett növény mínusz 10, mínusz 20 °C hideget is elvisel.

A metélőpetrezselyem fajtaválasztéka nálunk még szűkebb. Hazánkban még a levéltermelésre is inkább a gyökérpetrezselymeket használják. A nálunk is forgalomban lévők közül ki kell emelni a Mohafodrozatú fajtát, valamint a Hamburgit, amely az előzőtől sima és sötétzöld leveleiben különbözik.

A gyökérpetrezselymek gazdasági értékét használhatóságuk határozza meg. Vannak korai, csomózott áru előállítására (Korai cukor) és ipari feldolgozásra, tárolásra alkalmasak (Hosszú). A Félhosszú haszna kettős, mert mindkét célra alkalmas. Előny a gépi betakaríthatóság is. Erre csak a Korai cukor és a Félhosszú a megfelelő. A hosszú nehezen kihúzható és nagyon könnyen törik.

A NÖVÉNYVÁLTÁS JELENTŐSÉGE

A petrezselyem – hasonlóan a többi gyökérféléhez – monokultúrára érzékeny növény, ezért önmaga és a többi gyökérféle után csak 5–7 év múlva kerüljön. Elhelyezhető valamennyi zöldséges vetésforgóban. Közülük azonban az öntözöttek a kedvezőbbek. Jó előveteményei az egyéves pillangósok, a burgonyafélék, a kabakosok, a káposztafélék, valamint kombinált vetésforgóban a kalászosok. Itt a legtöbb esetben két kalászos közé kerül. Ezzel szemben rossz előveteményei a későn lekerülő növények, az évelő pillangósok és azok, amelyek után nagy mennyiségű gyökér és szár marad vissza.

Rendezés:
Nézet:
Raktáron
Gyártó: Agrosel
4.950 Ft
Raktáron
Gyártó: Agrosel
2.032 Ft
Szállítás 2-3 nap
Gyártó: Alfa Lucculus
5.461 Ft
Raktáron
Gyártó: Satimex
5.461 Ft
Szállítás 2-3 nap
Gyártó: Bejo Zaden B.V.
5.461 Ft
Szállítás 2-3 nap
Gyártó: Bejo Zaden B.V.
6.223 Ft
Szállítás 8-10 munkanap
Gyártó: Semo
2.740 Ft
Raktáron
Gyártó: Semo
5.330 Ft