Bab
Bokor- és karósbab
(Phaseolus vulgaris L.)
A hazai babtermesztésben szereplő fajták néhány kivétellel szintén a vulgaris fajba sorolhatók. Kivételt képez néhány színes magvú – és virágú – (főleg nem determinált) fajta és tájfajta, amelyek a Phaseolus coccineus L. (tűzbab) fajba tartoznak. Ezek nagy szemű, általában színes magvú salátababok. A Phaseolus vulgaris és coccineus fajok kereszteződéséből származó populációk is részt vettek egyes kultúrtípusok kialakulásában
Éghajlatigénye : A bab legmelegigényesebb növényeink egyike. Csírázási minimuma 10o C körül van, optimális hőfoka 18-22o C. Szántoföldi körülmények között 12-14o C talajhőmérsékleten kielégítő a kelés üteme. Igényli az egyenletes, jó vízellátást.
Bokorbab szára 50 cm-nél rövidebb, kúszóbab 50-70 cm, karós vagy futóbab 2-4 m.