Paradicsom. - Clause
Paradicsom
(Lycopersicon esculentum MILL.)
A paradicsom korai történetét nem ismerjük teljes bizonyossággal. Jelenlegi ismereteink szerint Amerika trópusi részéből, valószínűleg Mexikóból vagy Peruból ered, ahonnan a 16. század folyamán került át Európába. Először Spanyolországba, majd Portugáliába, ezt követően Olasz- és Franciaországba.
A paradicsom nem különösebben tápláló, 100 g friss paradicsom 80J (19 cal) energiát tartalmaz, de jelentős forrása bizonyos ásványi anyagoknak (kálium, foszfor, kalcium) és vitaminoknak (A- és C-vitamin). Az Amerikai Egyesület Államokban a paradicsom – a fogyasztott mennyiségek alapján – harmadik a lehetséges A- és C-vitamin-források listáján.
A paradicsomot friss állapotban és különböző konzervipari készítmények formájában fogyasztják.
A termesztett paradicsom, tudományos nevén Lycopersicon esculentum a Solanaceae családba tartozik. a Lycopersicon nemzetség a piros bogyójú Eulycopersicon és a zöld bogyójú Eriopersicon alnemzetségekre osztható.
- A szántóföldi korai paradicsom szaporításának ütemezése és az érés kezdete
Palántanevelési változat |
Vetés |
Tűzdelés |
Kiültetés |
Érés kezdete |
Tápkockás |
február 20. |
március 5–10. |
április 15. |
június 20. |
Tűzdelt |
február 22. |
március 10–15. |
április 20. |
június 30. |
Fóliába vetett |
március 1. |
április 25–30. |
július 5–10. |