Leírás és Paraméterek
Gyümölcscukor 25 kg / Fruktóz/
A fruktóz vagy gyümölcscukor a legédesebb cukorféleség, a gyümölcsökben és a mézben található meg természetes formájában. A monoszacharidokhoz tartozó ketohexóz, szabad állapotban igen elterjedt mind a növény-, mind az állatvilágban.
A gyümölcscukor a legédesebb ízű cukor, édesebb a répacukornál is, így ugyanolyan édes íz eléréséhez 30-40 %-kal kevesebb is elegendő. Ezáltal csökkenthető az energiabevitel.
Sütésnél és főzésnél is kiválóan használható, mert néhány édesítőszerrel ellentétben kibírja a sütést-főzést (hőálló). Mivel a nedvességet is jobban megköti, a vele készített sütemények tovább frissek maradnak.
| Képlet | C6H12O6 | 
| IUPAC-azonosító | Fructose | 
| Moláris tömeg | 180,16 g/mol | 
| Olvadáspont | 103 °C | 
| Sűrűség | 1,69 g/cm³ | 
| Forráspont | 440 °C | 
| Oldószere | Víz |